Dana 11. 04. 2019. Udruga Buđenje ponovno je, sada već tradicionalno, obilježila dan bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti. Ako se po jutru dan poznaje, onda je ovo bio stvarno dobar dan.

Naše okupljanje započeli smo šetnjom, i to ne bilo kakvom. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, provodi aktivnosti projekta “Živjeti zdravo”. U okviru projekta provode i aktivnost “Hodanjem do zdravlja”, koja je namijenjena građanima svih dobnih skupina. Ovaj puta šetali su s nama i za nas, a vodili su je dr. med Nikola Kraljik i prof. Ivan Matančić, ulicama našeg Osijeka sve do mjesta središnjeg obilježavanja na Trgu Slobode. Nakon šetnje, okupljeni su obavili vježbe razgibavanja uz stručno vodstvo prof. Matančića.

Iako vremenske prilike (kiša, vjetar i prilično hladno vrijeme) nisu slutile na uspjeh naše akcije dogodilo se upravo suprotno. Već prije samog službenog okupljanja dalo se naslutiti kako je sve spremno. Sa razglasa se čula glazba koja je privlačila znatiželjne poglede prolaznika kako bi zastali kod našeg štanda. Štanda, koji je tradicionalno, osim stručnim materijalima o Parkinsonovoj bolesti i simboličnim plakatima, bio ukrašen rukotvorinama naših vrijednih i uvijek aktivnih članova. Pažnju su svakako privlačili i predivni crveni tulipani koji su taj dan ispunili ljubavlju, razumijevanjem i zajedništvom. Sve te emocije dodatno je učvrstila ekipa Medicinske škole Osijek, koja je svojim učestvovanjem pružila našim članovima, ali i građanima kratku i korisnu edukaciju i demonstraciju rada fizioterapeuta. Studentski zbor Studija sestrinstva također je podržao istu ideju i svesrdno pomogao u podjeli informativnih materijala. Dakle, dovoljno da se atmosfera malo zagrije.

Dolaskom cijenjene gđe. Anite Schmidt, poznate glumice HNK u Osijeku, ali i šire, naš dan je počeo dobivati savršen oblik i sklad, uz predivan nastup plesne skupine KUC Bolero iz Osijeka. Uz ritam tanga, plesačka mladost našeg grada pokazala je kako na njih možemo računati, jer bez obzira na Parkinsonovu bolest, imamo razloga za ples. Također, da imamo razloga i za pjesmu, svojim je skladnim glasovima potvrdilo Pjevačko društvo Lipa iz Osijeka, te poručilo kako nema predaje niti tišine. Neka se čuje za nas. Svoju podršku dao je i cijenjeni gospodin Igor Delač i „U ritmu ljubavi” zaključio naše okupljanje.

Nakon svega što smo vidjeli i čuli, potvrdili smo sebi, ali i drugima, da imamo razloga za naša daljnja okupljanja, za naše edukacije i druženja. Potvrdili smo da smo vrijedan dio zajednice Grada Osijeka. Potvrdili smo da naš rad i obilježavanje dana bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti nije samo slovo na papiru i broj na kalendaru.

Udruga Buđenje nije samo budna, ona živi. Do idućeg susreta ima samo 365 dana…i još bar toliko novih ideja.