Pandemija korona virusom (Covid-19, SARS Cov-2) koja je zahvatila cijeli svijet, poremetila je živote mnogih, kako bolesnika, tako i zdravih osoba. U većine slučajeva infekcija ovim virusom prolazi bez ikakvih simptoma ili sa blago izraženom kliničkom slikom koja se manifestira povišenom temperaturom, suhim kašljem i osjećajem klonulosti i malaksalosti. U rjeđim slučajevima korona virus uzrokuje respiratorne (smetnje dišnog sustava) uslijed atipične upale pluća. Kao posljedica upale pluća moguć je razvoj zatajenja disanja i potrebe za stavljanjem bolesnika na respirator. Nisu sve osobe jednako ugrožene od ovog virusa već postoje kritične skupine ljudi: starije osobe, bolesnici sa šećernom bolesti, povišenim krvnim tlakom i onkološki bolesnici (bolesnici sa tumorima).

Da li su bolesnici sa Parkinsonovom bolesti ugrožena skupina?

Na ovo pitanje se ne može jednostavno odgovoriti sa da ili ne. Sve ovisi o dobi bolesnika, dužini trajanja Parkinsonove bolesti i pridruženim ostalim bolestima. Ukoliko se radi o mlađoj osobi koja nema drugih pridruženih bolesti, onda ta osoba ne pripada u ugroženu skupinu. Ukoliko se radi o starijoj osobi koja uz to ima i još neku drugu kroničnu bolest onda taj bolesnik pripada u ugroženu skupinu. Bitno je znati da sama Parkinsonova bolest nije rizični faktor, osim u slučaju kada se bolesnik nalazi u uznapredovaloj fazi bolesti koju prate komplikacije (otežano gutanje, učestalo zagrcavanje i sklonost upalama pluća).

Kako se ponašati tijekom pandemije da bi se smanjio rizik od infekcije?

Preporuke o ponašanju vrijede kao i za sve ostale osobe:

·        svakodnevno prati ruke sapunom barem 20 sekundi

·        koristiti sredstva za dezifekciju ruku prilikom izlaska iz kuće/stana

·        izbjegavati dodirivanje rukama lice, oči, usta tijekom boravka vani

·        izbjegavati boravak u grupi ljudi

·        izbjegavati kontakte sa osobama koje su akutno bolesne

·        tijekom boravka vani paziti da udaljenost od druge osobe bude 2 metra

Metode samopomoći radi izolacije tijekom pandemije

·        svakodnevno vježbanje (vježbe razgibavanja i jačanja, rad u vrtu, šetnja po vrtu, šetnja po ulici bez kontakta sa drugim osobama)

·        održavati kontakte sa članovima obitelji i prijateljima (svakodnevno telefonski kontaktirati članove obitelji i prijatelje)

·        bavljenje hobijima (čitanje knjiga, rješavanje križaljki, slaganje puzzli, sudoku, vrtlarenje)